Over deze blog

Een blog krijgt telkens het recentste bericht bovenaan. Als je dus van het begin af aan wil lezen moet je met het onderste bericht op pagina 1 beginnen. Er staan in deze blog telkens tien berichten per pagina.

zaterdag 24 augustus 2013

Citytrip in Limoges

De zusters Franciskanessen zijn de zusters Annonciaden niet. We hebben hier niet het warme gevoel van welkome gasten te zijn. Bovendien is het niet mogelijk om twee nachten te blijven. Dat kregen we pas gisterenavond te horen. Aan de telefoon, eergisteren had de zuster van dienst gezegd dat we het zouden bespreken eens we ter plaatse waren. Toen ik er gisteren naar vroeg, was het antwoord dat ze 'jammer genoeg' volgeboekt waren voor deze avond. Maar toen we bij het Office du Tourisme gingen informeren naar een budgetvriendelijk hotel voor deze avond, was het meteen duidelijk dat je nooit meer dan één nacht bij de nonnekes mag blijven. Enfin, elk zijn regels, maar ze kunnen er wel wat transparanter mee omgaan...
Limoges heeft twee historische centra: Quartier historique du "Château" en Quartier historique de la Cité. Dat laatste omvat de kathedraal en de bisschoppelijke tuinen. Toen we daar twee minuten in rondwandelden, was het meteen duidelijk dat bisschoppen indertijd niet goed begrepen hadden wat Jezus bedoelde, toen hij zei dat hij niet eens een steen bezat om s'avonds zijn hoofd op neer te leggen. Toch laat iedereen zich graag imponeren door de pracht van de middeleeuwse kathedralen. Deze van Limoges heeft het ook helemaal, en wat meer is, grote delen ervan bevatten de muurschilderingen en de gekleurde beelden zoals die indertijd in heel veel kathedralen voorkwamen. Niet dat deze muurschilderingen altijd passend zijn... Zo vonden we een ganse zijkapel met niet mis te verstane afbeeldingen van hoe sommige martelaressen aan hun einde gekomen zijn. Ik merk niet direct het verschil met wat sadisme heet.
En wat Jezus betreft, men is er mijns inziens ook een stuk op vooruit gegaan. Overal in de kathedraal stonden borden met die ene vraag "Qui est donc Jésus?" (Wie is Jezus dan toch?). Dé hamvraag van onze godsdienst in deze tijden. Gisteren nog, het evangelie met de strikvraag (Mt. 22:34-40). "Wat is het grootste gebod?", vroeg de Farizeeëer aan Jezus en hij antwoordde prompt dat je bovenal God moet graag zien. Het juiste antwoord! "Maar," voegde Jezus eraan toe "Het is eigenlijk even belangrijk om je medemens graag te zien." Wat kon men daarop tegen hebben? Maar hij had het toch weer gezegd hé!
Het tweede stadsdeel staat deze namiddag op het programma. We bezoeken de Sint-Pieterskerk (die Sint Pieter heeft ook krulletjes in zijn haar!) en de Sint-Michielskerk, waar ik een speciaal steentje achterlaat aan het beeld van Sint-Michiel zelf. Een steentje en een gebed voor Betty's broer, die ook met kanker te kampen heeft, maar het een heel pak zwaarder te verduren heeft dan ikzelf. Het ga je goed, Mich!
Tenslotte flaneren we nog wat door het oude stadsdeel -Rue des Bouchers!- en trekken we ons terug op de hotelkamer. Want op een rustdag dient gerust te worden!
Eventjes gebruik maken van de faciliteiten van de stad...
De kathedraal van Limoges geeft ons een idee van hoe ze er uitzagen helemaal in kleur. Een openbaring! Bemerk ook de 'hamvraag' op de borden.
Men kan toch niet verhullen dat een serieuze portie voyeurisme in dergelijke prenten schuilt... (ik heb dan nog een 'brave' prent gekozen!)
Sinte Pieter ... de vergelijking dringt zich op sedert de terugkeer van mijn haardos :-)

1 opmerking:

Greet zei

Pieter, wat ben jij toch een schat. Ze hoeven jou niet te vragen waar Jezus dan wel is. Het gaat jullie goed.
Greet