Over deze blog

Een blog krijgt telkens het recentste bericht bovenaan. Als je dus van het begin af aan wil lezen moet je met het onderste bericht op pagina 1 beginnen. Er staan in deze blog telkens tien berichten per pagina.

zondag 24 november 2013

Toeval bestaat (niet)

Bestaat toeval nu wel of bestaat het niet? That's the question. Volgens Jos (niet zijn echte naam, want die weet ik niet eens) zijn een aantal gebeurtenissen die wij toeval noemen, helemaal geen toeval in de normale betekenis van het woord, maar worden die gebeurtenissen op één of andere manier gestuurd. En daarbij geeft hij enkele heel frappante voorbeelden vanuit zijn ervaringen op de Camino. Ze allemaal navertellen zou ons te ver leiden, straks een voorbeeldje. Maar ze liggen volledig in de lijn van een aantal ervaringen die we ook zelf hadden. Ik denk aan de kerksleutelhistorie in Neuvy-Pailloux bij Monique Richard. Ik vertelde het niet in de blog en doe het nu even... We hadden wat tijd over en wilden nog even het kerkje bezoeken in Neuvy-Pailloux. De sleutel van de kerk kon afgehaald worden bij het stadhuis, maar omdat het bijna sluitingstijd was, moesten we de sleutel nadien gewoon in de brievenbus van het stadhuis droppen. Zo gezegd, zo gedaan, maar toen we terug op de kamer kwamen, stelde ik vast dat ik mijn tasje met fototoestel, GPS, GSM en een honderdvijftig euro cash in de kerk had laten liggen... Wat nu??? Gelukkig kwam onze gastvrouw, veldwachter Monique Richard even later thuis en konden we haar advies inwinnen. Ik vertel van de problemen en ze begint zowaar te lachen. Goed, we wisten al dat niets is wat het lijkt bij onze welgezinde champetter en keken maar een klein beetje beduusd. Toen sprak ze de historische woorden "Ici il n'y a pas de problèmes, il n'y a que des solutions..." Ze verdween en een halve minuut later kwam ze terug. Met de sleutel van de kerk. Ik kreeg bovendien nog een standje omdat ik niet goed geluisterd had: ze had gezegd dat ze ons voor het avondeten een rondleiding zou geven in 'haar' kerk. Want ze is van nabij betrokken bij de restauratie en het onderhoud van het kerkgebouw. Toeval?
Terug naar Jos en gisterennamiddag. We zijn in Oud-Heverlee op de 'terugkomdag' voor pelgrims en gaan mee met de boswandeling, waarbij het de bedoeling is dat we aan de hand van vragen even dieper ingaan op bepaalde aspecten tijdens onze queeste. Onderwerpen als 'loslaten', 'gastvrijheid', 'ontmoeting' en 'dankbaarheid' passeren de revue. Veel mensen hebben mooie verhalen en ergens lijkt het jammer dat al deze verhalen niet breder kunnen gedeeld worden, want ze druipen van een positieve kijk op de dingen en op het leven. Ze voeren je verder mee in een sfeer van warme aanwezigheid onder elkaar, maar ook met een voelspriet naar boven, naar wat achter de werkelijkheid van hier ligt. Kan liggen. Jos vertelt zijn verhaal van een dag waarbij hij van de Camino afwijkt en daarbij een heel bijzondere ontmoeting heeft met een man die op het punt lijkt te staan om zijn al te grote problemen uit te wissen door uit het leven te stappen. Een gesprek weerhoudt hem van dat plan... en geeft Jos meteen heel veel stof om over na te denken ... toeval of niet????
Even stilstaan bij waardevolle belevenissen die we tijdens onze Camino konden ervaren.

2 opmerkingen:

Francis Verhaeghe zei

Mieke en Pieter

Niets is toeval .... het valt u toe ... zomaar.
Francis

Anoniem zei

Das 1 van mijn lijfspreuken dat toeval niet bestaat of everything happens for a reason :-)
Dikke warme zoen vanuit laos
Miek