Over deze blog

Een blog krijgt telkens het recentste bericht bovenaan. Als je dus van het begin af aan wil lezen moet je met het onderste bericht op pagina 1 beginnen. Er staan in deze blog telkens tien berichten per pagina.

zondag 8 september 2013

Vertrouwen en Liefde

Het is ons tijdens ons tweedaags verblijf in Mont-de-Marsan opgevallen dat de Spaanse cultuur in de stad verweven zit. We zien opschriften in het Spaans, komen Don Quichot verschillende keren tegen en het meest van al nog de verwijzingen naar stieren en stierenvechten, de corrida. De stad heeft zelfs en heus stierenvechtersarena, hier vlakbij het hotel ten andere. Toen ik een woordje uitleg vroeg aan de hotelmanager, zei hij "Deux minutes, s'il vous plaît." En weg was hij, om na twee minuten terug te keren met een ouwerwetse foto van een stierengevecht op de citadel van ... Namen. Héhé!
Het enige wat wij met stieren te doen hebben in deze stad is dat we ons beginnen te vervelen. Stierlijk. Er is op deze zondag zelfs geen corrida in de nabijgelegen arena. Morgen gaan we weer op stap, wat mij betreft: morgen mogen we weer op stap. Want stappen helpt bij de verwerking van de maaltijden, waardoor dat iets minder stroef verloopt. Hopelijk houdt dat stappen ook weer nieuwe ontmoetingen in, want de laatste twee weken waren we nogal eens op ons ééntje. De laatste ontmoeting met collega-pelgrims dateert al van Sorges, een vluchtige ontmoeting met Duitse Andi niet te na gesproken. Da's intussen al tien dagen geleden. Nog een paar dagen, en dan zijn we in Ostabat, waar de drie Franse wegen samenkomen. De dag erna is het Saint-Jean-Pied-de-Port en dan zijn we op de Camino Frances, waar naar het schijnt dagelijks een paar honderd pelgrims voorbijkomen in het hoogseizoen. En dan zitten we in een heel andere sfeer.
Vandaag dus nog rustdag. In de voormiddag halen we toch even een frisse neus buiten. Ja hoor, het is zelfs geen twintig graden. De lange broek voelt wat vreemd aan na al die weken zonder. Het wordt een korte stadswandeling met een intermezzo in de Madeleinekerk voor een misviering en één in restaurant Don Quichot voor een lasagne. De Madeleinekerk is classicistisch en doet wat vreemd aan na alle gothiek van de voorbije maanden. De misviering gaat deels in het donker door wegens elektriciteitspanne, maar de woorden van de pastoor blijven hangen. Vooral als hij op een bepaald moment in zijn homilie zegt dat de twee belangrijkste begrippen voor hem uit het evangelie van de dag vertrouwen en liefde zijn... Te onthouden, voor wie het niet meer wist!
Dit beeldhouwwerk heet "L'effort" en is te vinden voor de arena Plumaçon.
We stuiten op een tentoonstelling van een lokale beeldhouwer met wereldfaam: Robert Wlérick (1882-1944). Een collega van mijn wederhelft dus...
De Madeleinekerk, nu nog badend in het licht...
Soms zorgen onverwachte details voor een glimlach, zoals hier aan de fontein voor het Hôtel de Ville.

1 opmerking:

007 zei

Geheim bericht - STOP - van een geheimzinnige lezer - STOP - Vergeet niet - STOP - om langs te gaan in Camping du Gave - STOP - Chemin du camping - STOP - 64390 Sauveterre de Béarn - STOP - om een geheime boodschap - STOP - op te halen - STOP - op naam van Mieke en Pieter - STOP - opgepast - STOP - deze missie is - STOP - indien nog niet helemaal duidelijk - STOP - uuuiterst geheim - STOP